top of page

Okula Uyum Süreci

2022-2023 Eğitim ve Öğretim yılı için okul zilleri tekrar çalmaya hazırlanırken okulların açılması birçok aileyi mutlu ederken birçok aileyi de endişelendirmektedir. Covid-19, okula uyum süreci, biten yaz tatili ve okula gitmek istememek...

OKUL OLGUNLUÄžU

Okula hazır olan bir çocuk başarıyı da beraberinde getirir. Bir hafta sürecek olan Okula Uyum Haftası ile çocuklar adaptasyon sürecine başlamış olacaklardır.

Okul çocuğun evden ayrılıp gittiği ilk sosyal ortamdır. İlk gün ile birlikte yeni arkadaşlarının ve öğretmenlerinin olduğu bir ortama girmek bazı kaygıları beraberinde getirebilir. Bu kaygılar ile anne-baba, bakımverenler olarak ilk yapılması gereken çocuğun duygusunun kucaklanmasıdır. Zorlandığı noktalar var ise ne kadar zorlandığını anladığımızı bilmesi çocuğunuza iyi gelecektir.

Bu süreçte çocuğunuzun sınıfını, arkadaş ve öğretmenlerini tanıması, bahçe, oyun ya da etkinlik alanlarında vakit geçirmesi, arkadaşları ile oyun oynaması çocuklar arasındaki bağların gelişmesine yardımcı olacaktır. Keyif alınan etkinlikler ile çocukların olumlu duygular geliştirmesi okula uyum sürelerini hızlandırmaktadır.

UYKU RUTÄ°NÄ°

Uzun bir süre evde olan çocuklar tatil döneminden okula dönerken uyku düzeni açısından zorlu bir dönem yaşayabilir. Uyku rutini oluşturarak her zamanki yatış saati günden güne öne çekilerek; yatış saati öncesi pijamalarını giyme, diş fırçalama ve yatağa girme gibi bir rutin ile uykuya geçişleri kolaylaşır ve uykuya hazırlık biraz daha hızlanmış olur.

Uyanma saatlerinin okula uygun bir şekilde düzenlenmesi yaz tatilinden okul düzenine geçilmesi için faydalı olacaktır. Uyum Haftası ile uyanıklık süreleri ve aktivite saatleri de okul düzenine göre ayarlanarak okul ve ev arasındaki denge sağlanmış olur.

BESLENME VE SAÄžLIK

Özellikle Covid-19 döneminde okul öncesi çocuk takibi muayeneleri ile birçok hastalıktan önceden haberdar olabilirsiniz. Okula başlamadan önce boy, kilo, tansiyon, göz, kan değerlerlerinin ölçülmesi, bağışıklık durumunun kontrol edilmesi, demir düzeylerine bakılması çocukların gelişimlerine destek olurken varolan değişimlerin de görülmesini sağlar.

Kansızlık veya demir eksikliği çocuklarda dikkat eksikliği, halsizlik ve algılama sorunlarına neden olabiliyor. Okul başarısı ve sosyal hayatın içinde olumlu yönde ilerlemeleri için tam kan tahlili ile birçok enfeksiyon ve dikkat dağınıklığına neden olabilecek uyarıcılar fark edilebilir.

Laboratuvar Testleri, Göz ve Diş Muayeneleri yaptırmak dışında bebeklik döneminden sonra tekrarlanmamış ise İşitme Testlerinin de yapılması sağlıklı bir eğitim dönemi için atılan bir adım olacaktır.

Bağışıklık sistemini güçlendirebilmek için sağlıklı ve dengeli beslenmek çok önemlidir. Okula gelmeden önce tıpkı uyku rutini gibi bir beslenme rutini oluşturmak; ilgi çekici tabaklar, sade ve besleyici bir kahvaltı öğünüyle güne başlamak dikkat ve konsantrasyon açısından yararlı olacaktır.

Yemek yemede yaşanan problemlerde öncelikle çocuğun neye ihtiyacı olduğuna bakılmalıdır. Çocuğum bana ne anlatmak istiyor? Bu bir beslenme/iştah problemi mi yoksa farklı bir problemin habercisi mi?

Yemek yeme problemlerİ için sevilen yiyeceklerin sunulduğu tabaklarla başlayarak; çok sevilen yiyeceklerin yanına çok az porsiyonlarla besleyici yiyeceklerin eklendiği ve zamanla besleyici yiyeceklerin porsiyonlarının büyüdüğü ve sevilen yiyeceklerin porsiyonlarının küçüldüğü tabaklar beslenme rutini oluşturmaya yardımcı olabilmektedir.

PSÄ°KOLOJÄ°K DESTEK

Çocuklar bu süreçte duygularını ifade etme konusunda başarılı olamayabilirler. Yenilikler ve değişimlere uyum belirli bir zaman alabilir. Çocukların kendilerini güvende hissedecekleri ortamların yaratılması, duygularını açtıklarında onları koşulsuz kabul ederek dinlenmesi çocukların kendilerini ifade etmesine ve akıllarındaki soruların cevaplandırılmasına yardımcı olacaktır.

Değişimin çocuklarınız için normal olduğunu kabul etmek, zorlandığı noktalarda desteklemek, ne hissettiklerini anlayabilmek aile içinde bağlarınızın güçlenmesine destek olacaktır.

Yaşadığınız süreç belirli bir süreyi kapsayacak. Okulun ilk günlerinde yaşanan uyum problemleri zamanla uyuma dönüşecektir. Bu süreçte çocuğunuzla iletişimizi arttırmanız uyumu güçlendirecektir.

Eğer uzun süren bir uyum problemi, kaygı, davranış değişimleri, duygu durumu etkileyen belirtiler ile baş ediyorsanız bu konuda profesyonel bir destek almalısınız.

4 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page